JVC
spacer
spacer spacer
spacer
adapter
spacer
AyacLab Web Development

 Fotózás

   Természet

   Portré

   Állatok

   Növények

   Építészet

   Egyéb

   Kõbánya Blues

   Motorok

   Esküvõk

 Karate

 Tánc

   Bohém boogie

In English

A fotós oldalam: Moksa Photo spacer

spacer
spacer
Magamról Munkám Hobby Linkek spacer Login
spacer
spacer

A tncrl

Hogy mirt is kezdtem el? Ht egy kegyetlen begs kapcsn. Elmentnk a haverommal egy kiltzs glyablra a POTE-n s ott felkrt egy lny, hogy angol keringzznk. Az volt letem legrosszabb estlye. Elg hamar ott is hagyott csaldottan egy kr utn, ltta, hogy velem nem fog zld gra vergdni. Aztn pr vvel ksbb megismtldtt egy hasonl szitu, mikzben az exem elpartizgatott a bartaival, csak ltem s nztem milyen jl szrakozik - nlklem...
Gondoltam ebbl elg volt, kellene valamit tenni, elvgre milyen dolog mr az, hogy ha van egy buli az ember csak l s nz, mint egy raks szerencstlensg?? Kicsit rdekesebb lenne a dolog, a sok "htvgi riszls" kz rrobbanni nmi tudssal is felvrtezve, mint profi party poker jtkos az joncokra.

Elszr egyik bartom buzdtsra a helyi tnciskolba jelentkeztem, ahol elvgeztem tbb tanfolyamot is, tbbszr. Ekkor jttem r, hogy ezt az egszet ppen nekem talltk ki. Mirt is? Szmtalan elnye van, melyekbl felsorolnk nhnyat:

  • Ezt brmilyen korban el lehet kezdeni. Az n csoportomban a 17 vestl 80-ig minden korosztly kpviselte magt. Egy versenyznl (akr az lsportban) nyilvnvalan fontos lehet, hogy hny vesen kezdte, de alapjban vve ez nem szmt ha valaki csak ki szeretne kapcsoldni, jl akarja magt rezni.

  • Fejleszti a kondcit. Egy 10-15 perces bcsi kering felr egy 400 mteres sprinttel. Egy szakszeren levezetett tncrn pedig nyjt, lazt gyakorlatokat is vgeztetnek, ami szintn j hatssal van az ember szervezetre, nem beszlve a jkedv s a mosoly pozitv hatsrl...

  • Segti a kommunikcis kszsget, j emberekkel tallkozhatsz a tnc kapcsn. Sajt pldmon okkulva, klfldn gyakorlatilag ez volt az egyetlen eszkz melynek rvn bartokat szerezhettem, hihetetlen md megknnytve a beilleszkedsem. A tnc vilgnyelv, ugyangy vagy nagyon hasonlan csinljk Amerikban is, mint Magyarorszgon s aki tncos, azzal rgtn lesz kzs tma, ha ms nem, maga a tnc.
    A mai vilgban amgy is elg nagy problma az ismerkeds. Sokan panaszkodnak, hogy nincs bartjuk, bartnjk... egy tnciskola jobb, mint brmelyik disco. Persze ne rtsetek flre, az elg ciki ha valaki csak ezrt tncol s nyomuls (ezzel msok kedvt is elveheti a tnctl), de a helyzetbl addan nyilvn sokkal knnyebb ismerkedni, szemlyesebb az emberek kztt ilymdon kialakult kommunikci.
    Sok problmt okozhatnak - fleg serdl korban - a bels gtlsok a msik nemmel szemben melyeket legyzhetnk a tnccal, hiszen tbbnyire pros gyakorlatokrl van sz, ahol fik-lnyok partnerknt, egy intimebb szfrban, kzvetlen fizikai kapcsolatba kerlnek egymssal. Ehhez kell nmi btorsg, de nhny ra utn az ember azon kapja magt, hogy olyasmit is megtesz, amit "norml" krlmnyek kztt biztosan nem, aztn meg mr olyan mindegy... ;)

  • Sokan attl tartanak, hogy msok gyetlennek, botlbnak fogjk ket tartani, meg klnben is egy "pasi minek tncoljon, az olyan buzis" (aki ilyet mond annak amgy sem sok fogalma van a tncrl)... Persze az irgysg meg fleg a lustasg, a tehetetlensg ismt tall "j" kifogst, de ez a tnyeken nem vltoztat. Negatvan kritizlni meg leginkbb az szokott, aki sajt maga sincs igazn tisztban a dolgokkal s azzal kompenzlja a sajt hinyossgait, hogy msokat lefikz. Gyakorls hinyban a botlb az is marad, a "macho" meg csak lesheti a sarokbl a tncosokat, ahogy azok leakasztjk a legjobb nket a parkettrl s ez egy rdgi kr.

  • A zene szeretete is egy fontos elem. A tncon keresztl rengeteg j zent megismertem s megkedveltem, olyanokat is, amelyektl eleinte idegenkedtem. Egyfajta feltteles reflexknt a zenre beindul a mozgs, felidzi a tnciskola egy-egy sikeres gyakorlatt vagy egy buli hangulatt s ezzel mris vonzbb tltetet kap mg ha eleinte nem is tartozott felttlenl a kedvencek kz.

A kzhiedelemmel ellenttben egy tncrn sosem azt nzik az emberek, hogy a msik mit csinl. Fleg egy kezd csoportban, mindenki rl, hogy egyltaln vgig tudja kvetni azt, amit krnek tle s ltalban megrtek az emberek egymssal, hiszen mindenki ott tanul. Senki sem szletett profi tncosnak, tanuls tjn jutott el oda.
j mozgselemek elsajttsa kihat az ember napi letre is, segti a kreativitst, levezeti a feszltsget, igazi kikapcsoldst nyjt, a trsasgi letben pedig nagyszeren hasznlhat kpessg.

spacer

Valid HTML 4.01 Transitional


spacer
18.207.240.77
CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) spacer
 

AyacLab Web Development - egyedi honlap készítés, karbantartás