JVC
spacer
spacer spacer
spacer
adapter
spacer
AyacLab Web Development

 Fotózás

   Természet

   Portré

   Állatok

   Növények

   Építészet

   Egyéb

   Kõbánya Blues

   Motorok

   Esküvõk

 Karate

 Tánc

   Bohém boogie

In English

A fotós oldalam: Moksa Photo spacer

spacer
spacer
Magamról Munkám Hobby Linkek spacer Login
spacer
spacer

Nhny sz a Karate kialakulsrl s alapjairl

Mieltt mg belekezdenk, hadd idzzek inkbb egy arra sokkal rdemesebb szemlytl, Funakoshi Gichin Mester tollbl, aki nagyon jl sszefoglalta a karate lnyegt nhny mondatban:

"...A karate eredett misztikus legendk vezik, de egyet biztosan tudunk: gykeret vert s szmos helyen gyakoroljk Ameriktl Kelet-zsiig. A karate kzel olyan rgmltra tekint vissza, mint maga az ember, akinek fegyvertelenl kellett harcba bocstkoznia termszetbeni ellensgeivel: a vadllatokkal, a barbr npekkel, pusztn sajt lelemnyessgre s erejre hagyatkozva. Rjtt, hogy egy olyan jelentktelen kis lny, mint , jobban teszi ha szvetsgre lp a termszet erivel, nem pedig harcol ellenk. Trsai kztt mlt ellenfelekre akadt, ezrt knytelen volt olyan technikkat kifejleszteni, melyekkel megvdhette magt vagy jobb esetben legyzhette tmadit. Felismerte, hogy ers s egszsges testre van szksge. Br azok a technikk, amelyeket elszr kezdett kifejleszteni -- s amelyek ksbb beleolvadtak a karate-do-ba -- nagyon vrengz, durva elemekbl lltak, de vgl is alapot kpeztek egy mindennl hatkonyabb nvdelemnek, amely mra mvszett emelkedett. Mit is jelent ez a sz, karate? A laikusok hajlamosak minden kelet-zsiai harcmvszeti gat, ill. kzdsportot - valsznleg a filmek hatsra - karate nvvel illetni, holott - br mindegyik clja valjban egy - stlusukban, formjukban teljesen klnbz dolgokrl van sz. Maga a karate is szmtalan iskolra, stlusra bonthat. Ezek kzl egy, a rgi tradcikhoz nagyon kzel ll, Sotokn Karate.

A karate sz kt rszre bonthat. A "te" mg viszonylag egyszer; azt jelenti "kz(kezek)." A "kara" azonban kt formailag teljesen eltr rsjeggyel is lerhat, br mindkettt kara-nak ejtjk. Az egyik azt jelenti "res", a msik egy knai bet, s eredete a T'ang dinasztira vezethet vissza, lefordtva "knai." Lehetetlen megllaptani, hogy melyik a helyesebb, mindenesetre Okinawn a karate sz mellett, npszer volt a "bushi no te" "a harcos keze(i)" vagy egyszeren "te" szavak hasznlata is. A "kara"-val kapcsolatban taln mgis helynvalbb az "res" meghatrozs. Egyrszt azrt, mert szimbolizlja azt a nyilvnval tnyt, hogy ebben az nvdelemben nem hasznlnak fegyvereket, csupn a kezet s lbat, tovbb a karate-d-t vlaszt tantvnyok nemcsak tovbb tkletestik-e mvszetet, hanem kzben megtiszttjk szvket s szellemket minden anyagias vgytl s nteltsgtl. Buddhista trtneteket olvasva olyan kifejezsekbe botolhatunk, mint "Shiki-soku-ze-ku" s "Ku-soku-zeshiki", amelyek tulajdonkppen sz szerinti fordtsban azt jelentik, hogy "az anyag res" s "mindentl mentes". A "ku" bett, amely mindkt meghatrozsban szerepel, szintn ejthetjk "kara"-nak is, s ez gy is ugyanazt jelenti.

A VIII. szzadban a karate nem csak azokat a technikai elemeket tartalmazta, amelyeket a mostaniban is megtallhatunk. Ez az llts ppgy igaz a sumora, vagy a judora is. A VII. s VIII. szzadban a japn buddhistk elltogattak a Sui s T'ang hzakba, ahol kellkppen tanulmnyozhattk a knai harcmvszetet, s tvihettk annak egy finomtott vltozatt Japnba. Japnban a karate mg sok ideig lthatatlanul, vastag templomfalak mgtt, kolostorokba zrva mkdtt a Zen buddhizmus egy specilis rszeknt. Ms emberek nem is gyakorolhattk e mvszetet mindaddig, amg a szamurjok is el nem kezdtk az edzseket a templomokban. gy lehetsgess vlt a karate szlesebb krben val megismerse...."


Funakoshi GichinA Sotokn stlus megalaptsa az okinawai szlets, Funakosi Gichin (1868-1957) Mester nevhez fzdik. Gyerekkorban nagyon gyenge, beteges volt, a szlei nagy gonddal vigyztak r, attl tartottak, hogy nem fogja megrni a felnttkort. Ezrt is kerlt a kt karate Mester (az alacsonyabb, erteljes testalkat) Itosu, s (a magas, vvsban is jrtas) Azato keze al. Gyorsan megvltozott Funakosi egszsgi llapota, hamarosan megersdtt, az eddig befel fordul, magnyos gyerekbl, nyitott, trsasgi emberr kezdett vlni, a karate kezdte betlteni egsz lett. Bartai felkrsre alaptotta meg els iskoljt, melyet "Soto"-nak (ezen a nven rta al verseit a Mester) kereszteltek el.

Tapasztalatait ksbb tbb knyvben is lerta: mint pl. "letem a Karate-Do" (ez magyarul is beszerezhet a szerintem legjobb magyar Budo szakzlettl: Zsolt Ptertl a HUNOR sportvllalkozsnl). "Karate-do Kyohan", (ebben 18 kata lerst tallhatjuk fotkkal illusztrlva, a Kodansa kiad gondozsban jelent meg) s "Karate-do Nyumon" cmekkel, itt rszletesen olvashatunk errl a tmrl.

A karate egyik legfbb jellegzetessge, hogy brki gyakorolhatja, fiatal s idsebb, ers s gyenge, frfi s n. A gyakorlatok vgzshez nem felttlenl szksges edzpartner. Termszetesen a karate-d gyakorlshoz nem mindig elg egy ember, a kzdelem (kumite) s a szabad kzdelem (jiyu kumite) tanulshoz elengedhetetlen a trs, de a kezdeteknl ez nem szksges. Ha valaki csak egszsges szeretne maradni, a szellemt s lelkt kvnja csiszolni, akkor a karate gyakorlst egyedl is meg tudja oldani. Specilis ruha s dojo sem kell: a karate otthon az udvarban is gyakorolhat. Persze a legjobb - ha van erre lehetsg - valamelyik helyi klubba jelentkezni. Nagyobb az sztnz er egy kzssg rszeknt, rendszeres idben edzeni.

Sok mlik a mesteren is, legynk nagyon krltekintek - nzznk vgig nhny edzst, mieltt elhatroznnk magunkat - s ne tlkezznk egy stlus felett, csak mert ppen az a mester, akivel tallkoztunk nem nyerte meg a tetszsnket (knnyen lehet, hogy ugyanannak a stlusnak egy msik klubjban g s fld a klnbsg.) El kell dntennk, hogy mit vrunk a karattl, sportknt, versenyszeren akarjuk zni vagy a testet s lelket mlyebb szinten fejleszt mdszerknt akarjuk alkalmazni (ebben is megoszlik az egyes klubok vlemnye s mdszereik).

Lehetleg mindenki olyan stlust vlasszon, ami az alkatnak, egynisgnek megfelel. Egy magas embernek nem biztos, hogy ppen a Sotokn karate lesz az idelis, de mindenki megtallhatja a sajt tjt, az alkatnak s ignyeinek megfelel mvszetet. Ebben a stlusban nagyon mlyek az llsok, ami kemnyen ignybe veszi a trd-, s bokaizleteket. Alacsonyabb embereknek ezeket taln knnyebb elsajttani (br az igaz, hogy n sem vagyok egy aprsg a Sotoknhoz a 183 centimmel).

A cspnek klns jelentsge van a gyakorlatok sorn ez az egyik legjobban ignybevett testrsz a trd mellett. Az edzsek fizikailag rendkvl megterhelk, de ez ne riasszon el senkit, mert ksbb, mint brmely ms sportnl, az llkpessg fejldsvel egyre knnyebben veszi az ember ezeket az akadlyokat. Fontos a fokozatossg s a trelem. Nhny edzs nem elg arra, hogy klnleges llkpessgnk s techniknk legyen, a testnket lpsrl lpsre, fokozatosan terheljk, msklnben nem lesz olyan hatkony az edzs, komolyan megsrlhetnk.

Nincs szuper biztos technika vagy abszolt tkletes harcmvszeti stlus. Minden rajtunk mlik, az emberen, aki az adott stlust gyakorolja. Sajnos sokszor hallani, hogy lenznek egy gazatot, mert "nincs akkora harcrtke", "puhny" s ehhez hasonl megjegyzseket tesznek. Ezeket legjobb, ha elengedjk a flnk mellett, semmi rtelmk nincs. Mellesleg nem hallottam mg olyanrl, hogy valaki kpes lenne amolyan Mtrixos mozdulattal kikerlni egy puskagolyt, lehet akrmilyen "szupermen"... ha mr a filmeknl tartunk lsd. Indiana Jones s a Vgzet Temploma kardozs jelenet... ;)

Ne azrt jrjunk edzsre, hogy tvszelve a vizsgkat, minl elbb megkapjuk a magasabb fokozatokat s felkthessk a klnfle sznesebbnl sznesebb veket. A tuds nem az vnkbl ramlik, azrt kzdeni, dolgozni kell. Japnban nincsenek sznes vek, mindenki fehrben van egszen a Dan fokozatig. A karate nem errl szl, az igazi tuds elsajttshoz pedig nagyon sok gyakorlsra, trelemre s kitartsra van szksg.

Az igazi karatka kerli a veszlyhelyzeteket, de ha mgis hasznlnia kell a tudst, senki sem fogja megkrdezni, hogy milyen szn az ve...

spacer

Valid HTML 4.01 Transitional


spacer
3.236.207.90
CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) spacer
 

AyacLab Web Development - egyedi honlap készítés, karbantartás